Haşlama Karıştırma
Bizim geleneksel tatlarımızdan biri olan ve annemden görüp öğrendiğim bir börek çeşidi olan Haşlama Karıştırma’nın tarifi ve yapılışını paylaşacağım. Genellikle ölçüsü olmayan göz kararı yapılan bir tariftir, ben yaklaşık 1 kilodan biraz daha fazla unla yaptım. Böreğimizin özelliği kaynar suyla hamurun yoğrulması.
Tarifi
Yapılışı
Unumuzu karıştırma kabımıza alıyoruz, tuzu ilave ediyoruz. Kaynar haldeki suyu bir elimizle una döküyoruz, diğer elimizle de tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Suyu dikkatli bir şekilde döküyoruz ki fazla olmasın. Unun her yeri ıslandığında su dökmeyi bırakıyoruz, kaşıkla iyice karıştırıp yoğurma tezgahımıza hamuru döküyoruz ve çabuk bir şekilde (birazda elimiz yanıyor ama yapacak bişe yok ) elle hamuru toparlıyoruz, öyle çok yoğurmuyoruz. Hamur toparlandığı zaman bırakıyoruz. Ele biraz yapışan bir hamur oluyor ama elimizi unlayınca sorun olmuyor. Yumurtadan biraz küçük bezeler hazırlıyoruz ve servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
Bütün bezeleri açıp aralarını sıvı yağla yağlıyoruz ve tüm yufkaları üst üste diziyoruz. En üstteki yufkaya yağ sürmüyoruz. Yufkamızı biraz elle bastırarak büyütüyoruz sonra merdaneyle tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Tepsimize alıp ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Böreğimiz pişince sıcakken sofraya ters çevirip küçük parçalara koparıyoruz. Burda da elimiz biraz yanıyor. Kopardığımız hamurumuzu bekletiyoruz, bu arada tavamıza tereyağımız ve biraz sıvı yağımızı alıyoruz, biraz tuz ilave edip iyice kaynatıyoruz. Tepsimizdeki böreğimizin üzerine kaşıkla döküyoruz.
Biraz karışık gibi görünse de son derece kolay ve lezzetli bir börektir. Tavsiye ederim. Afiyet olsun.
yaa özlemişim heee bayadır yemedim harika gözüküyor
Gel beraber yapalım yiyelim halası 🙂